Tο Στρασβούργο είναι πάντα καλύτερο με ένα ποτήρι κρασί Grand Cru από τους αμπελώνες της Αλσατίας

Tο Στρασβούργο είναι πάντα καλύτερο με ένα ποτήρι κρασί Grand Cru από τους αμπελώνες της Αλσατίας

«Πόλη σταυροδρόμι» αυτό σημαίνει ετυμολογικά η λέξη Στρασβούργο που υπήρξε μήλο της έριδος ανάμεσα στη Γαλλία και την Γερμανία για πολλούς αιώνες λόγω της γεωγραφικής του θέσης, στα σύνορα των δυο χωρών.

Η «Μικρή Γαλλία» όπως την αποκαλούν είναι μια πόλη παραμύθι. Αφού είναι κτισμένη στις δυτικές όχθες του Ρήνου με έναν παραπόταμό του να διασχίζει το ιστορικό του κέντρο.

Εξερευνήστε με το πλοιάριο την πανέμορφη αυτή πόλη σε μια κρουαζιέρα 75 λεπτών και θαυμάστε τα ξύλινα σπίτια, τα παραδοσιακά αλσατικά ταβερνάκια winstubs, το ιστορικό κέντρο με το καθεδρικό ναό της Notre Dame τις σκεπαστές γέφυρες, το αστρονομικό ρολόι, τη γερμανική συνοικία και τα εντυπωσιακά υπερσύγχρονα κτήρια του Ευρωκοινοβουλίου. Μην ξεχνάτε ότι μαζί με την Γενεύη και τη Νέα Υόρκη είναι οι μοναδικές πόλεις που δεν είναι πρωτεύουσες κρατών αλλά φιλοξενούν την έδρα σημαντικών διεθνών θεσμών… Όλη αυτή η ομορφιά «ανάγκασε» την Unesco για πρώτη φορά να ανακηρύξει ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της πόλης μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς …Το Στρασβούργο έχει άλλη μια ιδιαιτερότητα έχει την παλαιότερη γιορτινή υπαίθρια Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Γαλλίας που παραμένει ανοιχτή μέχρι τα Φώτα.

Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε παραδοσιακή πίτσα γαλλικών Άλπεων σε ένα από τα εστιατόρια πάνω στο ποτάμι, να γευθείτε ρόφημα σοκολάτας και να αγοράσετε παραδοσιακά ξύλινα στολίδια.

Διασχίζοντας τη διαδρομή προς του Βόσγιους λόφους θα συναντήσετε τα 67 χωριά σε μια ευθεία γραμμή συνολικής απόστασης 170 χιλιομέτρων, να συνθέτουν τους δρόμους του κρασιού της Αλσατίας και να περηφανεύονται για τη διάκρισή τους σε αμπελώνες Grand Cru. H Αλσατία είναι από τις λίγες οινοποιητικές περιοχές που σχεδόν εξ ολοκλήρου παράγει λευκά κρασιά.

Τα πιο διάσημα χωριά –πόλεις είναι το Εguisheim, Colmar & Riquewihr τα οποία θυμίζουν πινάκες ζωγραφικής χωρίς να υπάρχει στα λόγια μας δόση υπερβολής. Χωριά που έχουν μείνει ανέγγιχτα στο χρόνο.

Το Εguisheim ψηφίστηκε ως το πιο αγαπημένο χωριό της Γαλλίας για το 2013. Βρίσκεται απλωμένο γύρω από ένα φρούριο του 8 αιώνα, τα στενά πέτρινα σοκάκια σε κύκλους και τα παραδοσιακά σπίτια του, προσδίδουν ένα μοναδικό χαρακτήρα. Φυσικά και θα επισκεφτείτε τα σπίτια των ντόπιων καλλιεργητών που τα χρησιμοποιούν για κελάρια ώστε να γευτείτε ή να αγοράσετε ένα κρασί Alsace Grand Cru.

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας , φτάνουμε στην πρωτεύουσα των κρασιών της Αλσατίας το Colmar μια πόλη όνειρο που χαρακτηρίζεται από πολλούς  «Μικρή Βενετία». Θαυμαστέ με μια βαρκάδα στα κανάλια, το ιστορικό κέντρο που έχει επιρροές από τη γαλλική και βαυαρική αρχιτεκτονική και είναι πλημμυρισμένο από λουλούδια. Αξίζει εάν έχετε χρόνο να επισκεφτείτε τη Δημοτική βιβλιοθήκη με μια από τις πλουσιότερες συλλογές συγγραμμάτων της Γαλλίας και διαθέτει περισσότερους από 2300 τόμους. Επίσης είναι η γενέτειρα του ζωγράφου και χαράκτη Martin Schongauer και του γλυπτή Frenteric Bartholdi οι οποίοι σχεδίασαν το Άγαλμα της Ελευθερίας. Στο Frenteric Bartholdi είναι αφιερωμένο το νοσταλγικό μουσείο παιχνιδιών με πολλά έργα του και αξίζει την επίσκεψη σας… Εκτός από τα υπέροχα κρασιά Riesling και Pinot δοκιμάστε την τοπική σπεσιαλιτέ choucroutte.

Εάν ο Αύγουστος σας βρει στη Κολμάρ επιβάλλεται να παραβρεθείτε στο ετήσιο 15 ήμερο «Wine Fair» φεστιβάλ της Αλσατίας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο επί δεκαετίες και το επισκέπτονται πάνω από 300.000 τουρίστες.

Μην λησμονήσετε να περιηγηθείτε στο δημοφιλές Riquewihr που έχει διατηρήσει αρκετό από το μεσαιωνικό του χρώμα με τα τείχη του σε αρκετά καλή κατάσταση.

Οι αναμνήσεις και οι εικόνες του οδοιπορικού σας στην ΑΛΣΑΤΙΑ θα σφραγιστούν για πάντα στη μνήμη μας γιατί κάποιες πόλεις ξεκινούν σαν τουριστικοί μύθοι αλλά καταλήγουν…. Παραμύθι.

Δείτε εδώ το ταξίδι που διοργανώνει η Manessis Travel στο Στρασβούργο

Tags:, , , , , ,